Dansk kultur,  Krop og seksualitet

Det er ingen skam at skide ud af maven

Min mor fik stomipose for fire år siden. Det betyder, at hun i dag har færre smerter og større livskvalitet. Hun er ret afslappet omkring sin nye følgesvend og føler ikke behov for at holde den hemmelig. Der burde da heller ikke være nogen grund til at frygte, hvad andre vil tænke. Men stomi har desværre en dunst af tabu omkring sig.

Forleden sendte en veninde mig et billede af nogle fælles bekendte. Jeg lagde mærke til, at den ene fyrs T-shirt bulede ud på en spøjs måde over bukselinningen i højre side. Det kunne godt ligne min mors stomipose i størrelse og facon. Af personlig interesse spurgte jeg derfor min veninde, om vores ven havde fået stomi.

“Det siger jeg så ikke, at du har sagt”, lød svaret. Som om jeg var kommet med en ubehøvlet joke. Jeg kan godt se, det måske kunne lyde som om, jeg lavede sjov. Men det var et seriøst spørgsmål. Så det forklarede jeg og prøvede igen.

“Nu skal du være sød”. Endnu en gang som om jeg havde sagt noget nedladende. Som om jeg antog noget om ham, der var fornærmende, og bevægede mig ind på forbudt område. Det skal vi altså have stoppet.

Der er intet skamfuldt i at have stomipose. Om personer med stomi har lyst til at tale om det, er op til dem selv, men at emnet skal være tabu – dét er en skam.

Jeg mener bestemt ikke, min veninde var et røvhul i sin måde at reagere på. Hendes kommentarer vidner dog om, at der eksisterer en uheldig indstilling til stomi i vores kultur.

Det står enhver frit for at synes, afføring ud gennem maven er ubehageligt at tænke på. Men det retfærdiggør ikke afstandtagen og berøringsangst. En stomipose er sådan set bare et hjælpemiddel på linje med briller, rollator og kunstigt ben. Det er en medicinsk løsning, der redder liv.

At have stomi er ikke let. Der er mange ting at tage hensyn til både ude og hjemme, dag og nat, hverdag og ferie. Det bliver ikke nemmere, hvis man oven i købet skal gå og føle sig forkert. Den opfattelse er du med til at skabe, hvis du taler om det at have stomi som noget, der er upassende og potentielt stødende at forestille sig om andre mennesker. Så lad lige være med det.

Man bærer sgu rundt på nok lort i forvejen.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *