Dansk kultur,  Debat og argumentation

Behøver du opføre dig som et svin, bare fordi du spiser det?

Lad mig starte med at afmontere dine instinktive fordomme, du krigeriske kødtilbeder: Jeg er ikke veganer. Heller ikke vegetar. Og jeg mæsker mig i alt på julebordet. Så du kan godt droppe at kalde mig en bedrevidende planteæder. Det her indlæg handler ikke om at være imod dyr på gaflen. Det handler om at være imod dårlig debatstil og ignorant arrogance.

I diskussionen om kødspisning bliver holdningerne alt for ofte leveret med hån og foragt. Men stik imod gængs opfattelse er det typisk ikke veganere, jeg ser gå over grænsen i deres retorik. Nej, det er skinketonen, der er skamløst skinger.

Da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for nylig blev konfronteret med landbrugsdyrenes lidelser på gaden, reagerede han med den ligeglade replik: “Jeg kan simpelthen ikke udtrykke med ord, hvor vild jeg er med bacon”. Kort efter svarede ministeren på spørgsmål om dyrevelfærd i Folketinget, og da han efterfølgende gik over til et nyt emne, sagde han: “Dejligt at være tilbage i den seriøse verden igen”. For åben mikrofon. De ord er fuldstændig forrykte, især fra en miljø- og fødevareminister, men Ellemann-Jensens reaktioner er desværre karakteristiske for indstillingen hos et markant udsnit af kødspisere.

Det kan man se på de mange støttende hyldester, ministerens tonedøve afvisning fik i dagene efter. Jeg kan høre det til frokosten på arbejdet og til familiefødselsdagen, hvor veganere igen og igen bliver talt om, som var de bimlende balalajka. Og man kan overvære denne bredt accepterede diskurs i ethvert kommentarspor på sociale medier under opslag, der handler om veganisme. Her er dumsmarte bemærkninger ledsaget af hadefulde ytringer og latterliggørelse af folk, der kæmper for en mere klimavenlig kostomlægning og et syn på dyr som andet end produktionsmaskiner. De nedladende udbrud sker lige meget om veganere har svinet andre til eller ej, og det er her, jeg for alvor må tage mig til hovedet.

Det gør mig vred, når nogen ønsker, at alle veganere skal have nakkeskud. Men hey, vil du gerne fremstå afstumpet, er det en glimrende idé at svare flabet og trodsigt igen til folk, der forsøger at forhindre fysisk og psykisk smerte. Jeg er samtidig ærgerlig over, at så mange carnister vælger at bruge angreb frem for argumentation. Det er ødelæggende for ordentlig debat. Og jeg er træt af, at hjerteskærende emner som fiksering af grise bliver affejet med jokes om, at veganer er et gammelt indiansk ord for dårlig jæger. Det er pinligt, at du bliver nødt til at male fjollede fjendebilleder, så du slipper for at se kritisk på dine egne handlinger. Det får kun dig selv til at virke dummere, at du nægter at lytte.

Måske kan du bedre forstå det, hvis det kommer fra en osteelsker som mig: Veganere er ikke religiøse missionærer, som blindt bekender sig til en bog, der er faldet ned fra himlen. Det er reflekterende mennesker, som forholder sig til den virkelighed, at dyr hver dag lider i en industri, der belaster miljøet gevaldigt. Veganeres syn på verden er ikke fanatisk. Det synes du kun, fordi du er vokset op i en kultur, hvor normen er at udnytte dyr, og hvor kødproduktionens konsekvenser ikke har været anerkendt. For hvad er egentlig mest ekstremt: At bidrage til unødvendig lidelse eller undlade at bidrage til unødvendig lidelse? At prøve at redde planeten eller holde stædigt fast i sin ret til at køre klimaet i sænk?

Veganere blander sig ikke i dine valg, fordi de har lyst til at genere dig. De gør det, fordi dine valg har konsekvenser for andre. Jeg drikker selv mælk og spiser bøf, men jeg bilder mig ikke ind, at det er problemfrit. På trods af min madplan kan jeg sagtens medgive, at veganere har en hæderlig sag og gode argumenter. Og jeg kunne aldrig finde på at synke ned på det niveau, Ellemann-Jensen nu har legitimeret. Det er usmageligt at opføre sig som om veganere er sindsforvirrede hippier, der skal bekæmpes med voksenmobning.

Lad mig skære det ud i store, fede ribeye-steaks: Jeg prøver ikke at få dig til at holde op med at spise kød. Men jeg prøver at få dig til at overveje, hvordan du gebærder dig i debatten om det. Du kan være uenig i veganeres betragtninger om rigtigt og forkert og vigtigt og ligegyldigt. Men det er tåbeligt at stikke fingrene i ørerne og samtidig anklage veganere for at være de virkelighedsfjerne tosser. Så drop veganerbashingen og tag dialogen om kødspisning seriøst. At afskrive dem som en rabiat militærenhed, der intet fornuftigt har at byde på, er fornærmende over for både veganere og din egen intelligens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *